Türkiye’de girişimciler ya da yeni girişimci adayları, Covid-19 salgının getirdiği koşullardan ve bu salgında oluşabilecek bir krizi ise fırsata çevirebilmek için son yıllarda, yeni oluşan sektörlerde ve değişen çalışma sistemlerini de göz önünde bulundurarak bir hayli yoğun bir çalışma içerisindeler.
Özellikle 2020 yılı içerisinde ve devamında start-up’lara olan yatırımlar da önemli artış yakalandı. Startups.watch verilerine göre sadece 2020 yılının 3. çeyreğini baz aldığımız zaman Türkiye’de girişimcilerin 60 milyon dolar yatırım aldığı görüldü.
Türkiye girişimcilik ekosistemi potansiyeli, genç nüfusu çok yüksek olmakla beraber bölgede hızla gelişmekle fakat henüz hala çok erken aşamalarda.
Türkiye’de Başarılı Girişim Örnekleri
2015’te ülkemizde ve internet sektöründe faaliyet gösteren bu girişim, 1 milyar TL yatırım almayı başaran ilk firma oldu.
Freelance çalışanlar için en konforlu olduğu ortamlarda hizmet verilmesi adına geliştirilen bu girişim modeli günümüzde bir çok insana hem hizmet hem de çalışma fırsatını ortaya çıkarmakta
Çin’li Alibaba’dan yatırım alan Trendyol, şu an ülkemizin en önemli e-ticaret platformları arasında yerini alıyor. Kurucusu olan Demet Mutlu ise en iyi kadın girişimciler arasında. Kendisi bu girişimi ve bu fikri, kendi işini kurma düşüncesi ile yola çıkıp 16 ay içerisinde değerinin 150 milyon dolara ulaştığını gördü.
Yatırımcılar tarafından defalarca reddedilen Udemy tüm olumsuzluklara rağmen pes etmeyip bu girişimi hayata geçirmeyi başardı. Nitekim Udemy, online eğitim devriminin en önemli girişimleri arasına yerleşti.
Gelecek Vadeden Girişimler
Girişimcilik ekosisitemi hızla büyürken, Türkiye girişimcilere en çok yatırım yapan 10 Avrupa ülkesi arasında yerini aldı. 2021 yılı itibari ile Startup.watch’ın yayınladığı raporda geçtiğimiz yıl girişim yatırımlarının yüzde 948 oranında artmasıyla, Türkiye girişimlere en çok yatırım yapan ilk 10 Avrupa ülkesi arasına girdi.
Gelecek vadenen girişim modellerini başlık olarak sıraldığımızda ise;
- Sürdürülebilirlik Odaklı Girişim
- Kadın Girişimci
- Teknolojiye Yön Veren Girişim
- Akademik Girişim
- Sosyal Girişim
- Büyüme Şampiyonu Girişim
- Yatırımların Gözdesi Girişim
- İhracat Devi Girişim
- Global Rekabet Gücüne Sahip Girişim
- Fintech Girişimi
Türkiye’de Girişimcilik En Çok Hangi Alanlarda?
TÜİK son 10 yılın girişimcilik verilerini açıkladı. 2009-2019 arası dönemde Türkiye’de girişim sayısı 570 bin artışla 3 milyon 278 bine çıktı. Girişimcilerde 10 yıllık artış yüzde 21 düzeyinde.
Son 10 yıllık verilieri baz aldığımız zaman Türkiye’de en fazla girişimci inşaat sektöründen çıktığı görülmektedir. Bunun yanı sıra, idari ve destek hizmetlerinde olan artış ve devamında ise teknolojik yatırım ve girişimler ön plana çıkıyor.